petek, 18. marec 2016

Gospodinjski aparati, strokovna izbira

Gospodinjski aparati so lahko strokovna izbira . Vsekakor pa to ni edin način izbire. Izberemo lahko tudi preko ugodnosti nakupa, všečnosti ali katerega koli drugega motiva nakupa. Gospodinjski aparati so za lažji nakup razvrščeni po določenih lastnostih. Blagovna znamka je ena prvih lastnosti, ki jo opazimo. Vsak proizvajalec ima na razpolago ustvariti točno določene lastnosti funkcij aparatov. Tako dobimo lastnosti, ki so na eni strani boljše, na drugi slabši.



Načeloma gospodinjski aparati z boljšimi lastnostmi sodijo v višji cenovni razred, tisti z nasprotnimi lastnostmi pa v nižje cenovne razrede. Vrednotenje lastnosti je prepuščeno vsakemu kupcu posebej. Za vsak kupljen aparat bi lahko rekli, da ima za kupca seštevek najboljših lastnosti. Pri tem ne gre nujno za dejansko boljše lastnosti od druge ponudbe. Razlikovati je potrebno tehnične lastnosti od lastnosti, kot so všečnost, cena in drugih podobnih lastnosti. Tehnične lastnosti so izmerjene preko ustreznih meritev, ki so standardizirane. Torej enake v vseh primerih. Kar omogoča nepristransko primerjavo. Na ta način so gospodinjski aparati lahko večji ali manjši, delujejo bolj ali manj glasno, porabijo več ali manj električne energije, nudijo več ali manj učinkov in podobno. Te lastnosti so v primerjavi z lastnostmi, ki jih ni mogoče tako natančno, nepristransko in na enak način oceniti, enako pomembne pri nakupu. Kupec sam pa se odloči katere lastnosti so zanj najbolj pomembne. Veliko vlogo pri nakupu igrajo tudi lastnosti kupca. Njemu ustrezi gospodinjski aparati so od primera do primera različni, toliko bolj pa v primerjavi z drugim kupcem oziroma drugimi kupci. Poglavitna lastnost kupca je njegova kupna moč ter kriteriji nakupa.

Kupna moč je odvisna od prihodkov in prihrankov. Kriteriji pa so njegova ocena smiselnosti oziroma nesmiselnosti izbire točno določene ponudbe. Nekomu ustrezajo gospodinjski aparati nizkega cenovnega razreda enako kot drugemu aparati iz višjega razreda. Gospodinjski aparati so množica naprav, ki opravljajo razne gospodinjske funkcije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar