Takšne in drugačne alergije so danes nekaj povsem običajnega, še
posebej pa so razširjene alergije na različno vrsto hrane. Kadar je naš
organizem preobčutljiv na gluten, takrat govorimo o avtoimunski bolezni, ki ji
pravimo celiakija. Bolezen je
neozdravljiva, zato se je potrebno upoštevati določene zdravstvena priporočila
vse življenje.
Simptomi celiakije so lahko zelo neprijetni
In kaj sploh je gluten? Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v
nekaterih žitih, kot so na primer pšenica, ječmen, rž, pira in oves. V primeru
preobčutljivosti na gluten, pride najpogosteje do okvare sluznice tankega
črevesa, to pa povzroči zmanjšano funkcijo črevesa in različne motnje v
absorbciji hrane.
Celiakija se torej kaže v različnih prebavnih motnjah. Običajno
najprej opazimo napenjanje, bolečine v trebuhu ali pa imamo drisko. Bolniki
imajo lahko tudi občutek utrujenosti, zaprtosti, glavobole in različne bolečine
v kosteh in sklepih.
Popolno izogibanje glutenu je edina možnost zdravljenja celiakije
Danes ste verjetno že vsi slišali za popularne brezglutenske diete,
pri katerih se izogibamo izdelkom v katerih je gluten. Vendar se je potrebno
pri tem zavedati, da se mnogi lotevajo tovrstnih diet, ker naj bi se pri tem
bolje počutili, ne pa zaradi celiakije. Trenutna je celiakija razširjena v
1-2%, kar pomeni, da je prizadeta vsaka 50 – 100. oseba.
Celiakija se lahko zdravi le na en način, in sicer tako, da se
popolnoma izogibamo vsem izdelkom, v katerih je gluten. Popolnoma prepovedani
so torej izdelki iz pšenice, rži, ječmena, ovsa in pire, kot tudi vsa živila iz
omenjenih izdelkov. posebno previdni moramo biti torej pri nakupu, moke, kruha,
keksov, drobtin, zakuh, omak in podobnih jedi.
Kaj lahko uživajo bolniki s celiakijo?
Ko se bolniki začnejo spopadati s celiakijo, se pojavi prvo vprašanje,
kaj sploh lahko jedo. Na prvi pogled izgleda tako, kot da jim je ostalo zelo
malo živil, ki jih lahko še uživajo, vendar temu to ni tako. Celiakija ni ovira
za uživanje koruze, riža, ajde, prosa, krompirja, zelenjave, sadja, mleka,
jajc, mesa in rib.
S temi živili se da zagotovo pripraviti dovolj kakovostne in raznolike
obroke, danes pa so na voljo že številna nadomestila kot so na primer
brezglutenska moka, kruh ali testenine,…
Več o celiakiji, si lahko preberete na povezavi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar