torek, 10. maj 2011

Jagode niso le okusne ampak tudi

Jagode so sadež, ki ga pretežno ljubimo vsi, nekateri so zaljubljeni v sveže jagode spet drugi bolj uživajo ob jagodnih napitkih ali jagodnih sokovih. Za vse tiste, ki niste vedeli jagode so gozdni sadež, saj lahko njene sorodnice iz vrste jagodičja najdemo tudi kot priljubljeno hrano slovenskim medvedom. Da smo dobili take jagode, kot jih poznamo danes, torej jagode za gojenje je bilo potrebno križati dve divji sorti. Prvič pa jim je uspelo vzgojiti jagode kot jih poznamo danes v 18. stoletju. V domači uporabi so velikokrat uporabljene tudi mesečne jagode, ki obrodijo sadove od poletja do prve zmrzali. Tako je prihaja poletje in s tem obilo jagod.

Jagoda-1

Jagode vsebujejo tudi veliko snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje. Jagoda vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, prisoten pa je tudi vitamin A, vitamina B-kompleks in folna kislina, ki je pomembna pri nastajanju krvi in rasti celic. Vitamin iz B-kompleksa so »vitamini za dvig morale«, to pa vsekakor pride prav v teh mesecih pred zasluženim nekaj tedenskim oddihom od službe in vsakodnevnih skrbi. Katere minerale vsebujejo jagode? Predvsem je jagoda bogata z magnezijem, železom, kalcijem, cinkom, fosforjem, bakrom in manganom. Tako jagoda vsebuje največ mangana med vsemi vrstami domačega sadja, ta izjemi mineral pa pridno pomaga pri presnovi.

Težava se pri jagodah pojavi takrat, ko želimo, da dalj časa ostanejo sveže. Praviloma se sveže jagode, ki so nepoškodovane v hladilniku lahko ohranijo od 2 do 3 dni. Pred uporabo jagode temeljito operemo in jim šele nato odstranimo zelene lističe. Če vam v hladilniku ostajajo jagode pa smo dodali kratek recept, da jih boste hitreje porabili.

Recept za jagodno mleko

Sestavina za 4 osebe:

- 0,5 kg jagod

- 2 žlici rjavega sladkorja

- 1 l mleka

Jagoda-2

Oprane jagode sesekljamo s paličnim mešalnikom, dodamo sladkor in mleko ter mešamo toliko časa, dokler tekočina ni gladka. Za nekaj minut postavimo v hladilnik, nato pa takoj postrežemo.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar