četrtek, 16. februar 2012

Operacija nosu in njen potek

Operacija nosu ali rinoplastika je kirurški poseg, s katerim spreminjamo obliko in velikost nosu. Ker so mnogi ljudje nezadovoljni z videzom lastnega nosu, je rinoplastika eden najpogostejših estetskih kirurških posegov. Tako kot so nosovi različnih velikosti in obliki, so tudi želje uporabnikov zelo različne glede tega, kakšen videz nosu bi radi imeli po operaciji. Najpogostejše so želje po zmanjšanju nosu ali njegovemu preoblikovanju, ne tako redki pa so tudi tisti, ki si željo nos povečati.


Pri prvi vrsti operacij nosu (zmanjšanju in / ali spremembi oblike) poteka postopek tako, da kirurg prek nosnic doseže kosti in hrustanec, ki je nato odstranjen ali preoblikovan z namenom doseči želeno obliko nosu. Koža, ki obdaja nos pa se brez poškodb ali ureznin prilagodi novi obliki nosu. V odvisnosti od želenega končnega izgleda je kdaj potrebno tudi preoblikovanje nosnic. Za estetski videz mora namreč biti njihova velikost prilagojena velikosti celotnega nosu.

operacija nosu

Operacije za povečanje nosu potekajo nekoliko drugače. Nos je povečan z vrezom v ali med nosnice.  Za povečanje nosu je namreč potreben dodaten material za oblikovanje želene velikosti. V primeru uporabe lastnega hrustanca je ta običajno odvzet iz ušes, komolca, rebra, lobanje ali pa kolkov. Možna pa je tudi uporaba umetnih materialov.

Natančen potek operacije nosu je odvisne od želje stranke in posveta s kirurgom. Trajanje operacije je odvisno od vrste posega, običajno pa traja operacija nosu dve uri. Bolj kot sama operacija pa je dolg temeljit posvet s kirurgom o možnostih, ki so na razpolago, ter prilaganju individualnim željam posameznika glede želenega izgleda lastnega nosu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar