petek, 12. september 2014

Čemu služi holesterol

Že kar nekaj desetletij je minilo, odkar je postal holesterol eden izmed največjih sovražnikov. Kadarkoli slišimo to besedo, pomislimo na bolezni srca in ožilja. Na holesterol gledamo kot na nekaj negativnega, česar se je potrebno bati. Hrana, ki vsebuje holesterol se nam zdi nezdrava, zato se ji poskušamo na bolj ali manj uspešen način izogibati. Pa je res vse tako črno belo? Resnično stanje ni povsem takšno. Holesterol je namreč naravna maščoba, ki je nujno potrebna za normalno delovanje organizma. Brez holesterola bi telo ne bilo sposobno graditi celične stene. Prav tako pa je holesterol ključen pri nastajanju nekaterih hormonov, ki uravnavajo delovanje človeškega telesa. To so testosteron, estrogen in kortizon. Malo ljudi pa ve, da je holesterol nujna sestavina, ki sodeluje pri tvorbi želodčne kisline, brez katere bi ne mogli prebavljati hrane, ki jo zaužijemo. Prav tako je malo ljudi seznanjenih s tem, da kar 75 odstotkov celotnega holesterola ustvari telo samo. Holesterol se proizvaja v jetrih. Ostalih 25 odstotkov pa ljudje vnesemo v telo s hrano, ki vsebuje maščobe. Kakšen problem torej predstavlja holesterol? Tako kot vse snovi, ki jih vnesemo v telo s hrano, velja tudi za holesterol, da je v zmernih količinah nujno potreben, v prevelikih količinah pa postane škodljiv. Holesterol se v krvi poveča na nivo, ki je zdravju škodljiv, zaradi številnih vzrokov. Med najbolj pogoste spada dednost. Kmalu za dednostjo se pojavlja kot vzrok za povišan holesterol debelost in nezdravi načini prehranjevanja. Jasno je, da nezdrava mastna prehrana, ki presega razumen dnevni vnos maščob, vodi v povišanje holesterol. Ta se povečuje tudi s starostjo, značilno pa je tudi to, da je holesterol povišan pri kadilcih in pri osebah, ki ne opravljajo nobene telesne aktivnosti. Zdrava prehrana lahko vpliva na to, da se holesterol zniža kar za 15 odstotkov, zato je to tudi prvi način, kako se boriti proti povišanim vrednostim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar