torek, 11. november 2014

PVC in lesena okna

Pred nakupom novih oken se je potrebno dobro pozanimati o tem, katera okna so najbolj primerna za vaše potrebe. Če se odločate med PVC in lesenimi okni, upamo, da vam bomo v tem članku podali dovolj uporabnih informacij o teh dveh vrstah oken. Pa si poglejmo kakšne so prednosti in slabosti posamezne vrste stavbnega pohištva, predvsem pa oken.

Najprej naj vam predstavimo PVC okna. Dobre lastnosti oziroma prednosti PVC oken so prav gotovo visoka energetska učinkovitost, nekoliko nižja cena, velika izbira, nizki stroški za vzdrževanje, pa še kaj bi se našlo. PVC okna so tudi v primerjavi z lesenimi nekoliko cenejša. Nekih velikih slabosti PVC oken ni, lahko pa izpostavimo nekatere težave, ki lahko nastopijo v primeru zelo visokih temperatur, npr. ko se poleti močno sonce upre v okna. V tem primeru se lahko zgodi, da pri plastičnih oknih nekoliko večjih dimenzij le teh ne boste morali odpreti ali zapreti, vendar pa je verjetnost, da bi prišlo do te težave dokaj majhna. PVC oziroma plastična okna so v nekaterih državah celo prepovedana. Zagotovo se sprašujete zakaj, odgovor pa se skriva v tem, da v primeru požara zaradi PVC oken lahko nastanejo nekateri strupeni plini.

Sedaj pa vam bomo na kratko predstavili še lesena okna. Ena izmed prednosti lesenih oken je ta, da jih lahko preprosto prebarvamo, česar pri plastiki ne moremo, saj plastični profili niso pobarvani, ampak je že plastična masa proizvedena v določenem barvnem odtenku. Prednost lesenih oken je tudi ta, da so proizvedena z naravnega materiala – les, proizvodnja lesenih oken pa zato veliko manj onesnažuje okolje kot proizvodnja plastičnih. Slabosti lesenih oken v primerjavi s PVC okni sta predvsem dve. Prva slabost je ta, da lesena okna bolj prepuščajo zvok in veter, kar je lahko težava ali vsaj moteče, če se nahajate na zelo vetrovnem območju ali pa kje blizu glavne ceste ali drugega hrupnega okolja. Druga slabost pa je ta, da je z lesenimi okni nekaj več stroškov, saj potrebujejo več vzdrževanja.

Če na primerjavo lesenih in PVC oken pogledamo tudi iz drugega vidika, je (bolj za šalo kot zares) prednost lesenih oken tudi ta, da jih lahko uporabimo za kurjavo oz. ogrevanje, ko le ta niso več primerna za uporabo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar