četrtek, 21. maj 2015

Kaj je fizioterapija

Fizioterapija je zdravljenje bolezni ter posledic poškodb z različnimi metodami in tehnikami. Z različnimi tehnikami pripomore in vzpostavlja ter krepi naše zdravje, preprečuje kontrakture mišic in zvečuje preskrbo s krvjo. S pomočjo fizioterapije lahko pacient okreva veliko hitreje, kot sicer.
Če se spustimo v podrobnosti, poznamo različna področja fizioterapije in sicer obstajajo kardiopulmonalna fizioterapije, starostna fizioterapija, nevrološka fizioterapija, ortopedska fizioterapija, pediatrična fizioterapija in pa dermatološka fizioterapija.



Metode fizioterapije so lahko aktivne ali pasivne, fizioterapevti pa se velikokrat poslužujejo tudi masaž, toplotnih zdravljenj, zdravljenj v vodi in pa elektrostimulacij. Terapije z vodo se uporabljajo predvsem pri bolnikih, ki so nepokretni.

Fizioterapija Ljubljana je le eno izmed podjetij, ki se ukvarjajo s fizioterapijo. Če mislite, da rabite katero izmed uslug te veje medicine, se lahko na pregled oglasite sami, v večini primerov pa vam bo napotnico izdal osebni zdravnik, saj se fizioterapija uporablja največkrat po poškodbah. Obstaja sicer tudi fizioterapija na domu, ta je najprimernejša za starejše in nepokretne, ter tiste, ki nimajo lastnega prevoza. Fizioterapija na domu je zaenkrat samo samoplačniška, tako, da vam osebni zdravnik za le-to ne more predpisati napotnice. Cenike si lahko ogledate na kateri izmed spletnih strani centrov za fizioterapijo ali pa se pri njih enostavno oglasite.

Tudi v Sloveniji vam je omogočen študij fizioterapije, zanjo se lahko izučite na univerzi v Ljubljani ali pa na Alma Mater Europaea –Evropski center Maribor. Na univerzi je razpisanih do 40 mest letno, na študiju v Mariboru pa se vsako leto vpiše okoli 80 do 140 študentk in študentov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar