četrtek, 11. junij 2015

Prehrana nosečnice mora biti kakovostna

Prehrana nosečnice mora biti zelo kakovostna . Hrana je pomemben vir energije. Vsak človek potrebuje optimalno količino in kakovost hrane. Kakovost hrane je lahko optimalna glede na značilnosti človeka. Starejše osebe imajo drugače potrebe, kot delovno aktivni, slednji pa drugačne potrebe kot otroci ali odraščajoči. Prehrana nosečnice je poglavje zase. Gre za posebno prehrano, ki je prilagojena zahtevam.



Nosečnice morajo prehrano prilagajati tudi razvoju zarodka ter kasnejšemu dojenju. Prehrana nosečnice je količinsko bogatejša. Načeloma je prehrana nosečnice količinsko bogatejša za petnajst odstotkov. Možno pa je, da je prehrana nosečnice količinsko bolj bogata od petnajst odstotkov ali pa količinsko manj bogata od petnajst odstotkov. Prehrana nosečnice mora biti zato usmerjena tudi v zagotavljanje kakovostne prehrane za razvijajoče se novo življenje. Za razvoj zarodka so zelo pomembne visoko vredne beljakovine. Prehrana nosečnice mora biti tudi časovno prilagojena razvoju novega življenja. Obroki morajo biti razporejeni potrebam primerno. Podobno kot pri zdravem načinu življenja povprečnega človeka, morajo tudi nosečnice uživati večje število obrokov dnevno. Večje število obrokov dnevno je potrebno zaradi prebavnega mehanizma. Slednji lahko dobro deluje takrat, ko je optimalno obremenjen. Večje količine v kratkem času lahko preobremenijo prebavni mehanizem. Kar ima lahko mnoge negativne posledice. Obremenjenost organizma se iz prebavnega mehanizma prenese in tudi občuti. Zato je za dobro počutje potrebno jemati več obrokov, ki pa so prilagojeni dnevnim zahtevam posameznika. Pri nosečnicah priporočajo med štiri in šest obrokov dnevno. Kakovost hrane je pri tem zelo pomembna. Prav tako pa tudi količina. Poleg hrane je zelo pomembna tudi tekočina.

V človeškem organizmu ima tekočina pomembno vlogo. Tekočine zagotavljajo optimalno in kakovostno opravljanje mnogih funkcij. Pomanjkanje tekočine lahko tudi občutimo kot bolečino. Zelo dobrodošlo je spoznanje, da bolečina pomeni neko napako v delovanju organizma. Vedeti kaj točno primanjkuje organizmu pa je bogastvo izkušenj ter dobro poznavanje lastnega organizma. Prehrana nosečnice mora biti količinsko ustrezna

Ni komentarjev:

Objavite komentar