četrtek, 24. december 2015

Indeks telesne mase, optimalna teža

Indeks telesne mase nam govori kaj je optimalna teža . Optimalna teža je danes v mnogih primerih pobožna želja. Ljudje indeks telesne mase poznamo, vendar njegovo opozorilo tudi kaj hitro pozabimo. Kar pomeni, da je indeks telesne mase muha enodnevnica. Imamo pa osebe, katerim je indeks telesne mase prinesel številna izboljšanja. Predvsem je za doseganje ciljev indeks telesne mase potrebno jemati življenjsko. Kar pomeni, da se indeks telesne mase jemlje skladno z osebnimi lastnostmi.



Vsako pretiravanje ne bo prineslo napredka. Ker je napak veliko, se velja pri njihovem odpravljanju držati nekaterih osnovnih pravil. Optimalna teža v večini primerov ni nedosegljiv pojem, dosegati pa ga tudi ne velja s pretiravanjem. Telesna teža se je razvijala postopoma. V aktualnem času lahko rečemo, da se je odvečna telesna teža pridobivala postopoma. Kar pomeni, da imamo za naravno izgubljanje odvečne telesne teže na voljo enako časa. Preveliko telesno težo nismo pridobili čez noč, zato jo ne velja tudi izgubljat čez noč. Veliko bomo dosegli že z ustrezno razporeditvijo prehrane. Učinkovita prehrana pomen, da imamo v vsakem delu dneva dovolj prehrane ter posledično energije. Največ energije potrebujemo ob začetku delovnega dne. Največkrat so to jutranje ure. Kar pomeni, da potrebujemo zjutraj pred začetkom delovnega dne zajtrk. Gre za pomembne, vendar večkrat izpuščen obrok. Z zajtrkom ne bomo ničesar napak storili, tudi če imamo v mislih izgubo telesne teže. Ker se bo z zajtrkom zaužita energija preko dneva porabila.

Večjo težavo predstavlja večerja. Po večerji načeloma nimamo veliko možnosti za izgubo energije, drugi problem pa je občutek lakote. Ta se v mnogih primerih začne z izpuščenim zajtrkom, do večerje pa sledijo manjši, vendar nikoli konkretni in zadostni obroki. Kar se proti koncu dneva kopiči v občutek lakote, ter posledično zaužitje temu primerno največkrat prevelike količine hrane. Indeks telesne mase nam je pokazatelj naše optimalne telesne teže.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar