torek, 19. julij 2016

Peči na drva, klasika in prihodnost

Peči na drva so klasično ogrevanje , ki z razvojem pridobiva elemente sodobnosti oziroma prihodnosti. Zato kljub raznim novim alternativam, peči na drva še lep čas ne bodo izginile iz naših domov. Vzrokov je več. Nekaterim so peči na drva preprosto všeč. Iz mladosti imajo v spominu neizbrisen spomin večerov ob ognju oziroma klasičnem ogrevanju. Zato ga želijo imeti vedno v svojem domu. Izvedbe, ki jih ponujajo peči na drva imajo tudi razne dodane vrednosti.



Tako imamo izvedbe, katere omogočajo večjo ogrevano površino, kar nekaterim predstavlja izredno prednost. Na tej površini ležijo ali počivajo, ter imajo na ta način ogrevano telo po bistveno večji površini. Občutek je tistim, ki niso vajeni takšnega načina ogrevanja sprva nenavaden, vendar ko se ga navadijo, težko pristanejo na kakršno koli drugo alternativo. Takšna izvedba peči na drva je lahko povezana z možnostjo kuhanja. Kuhanje na tak način je prav tako klasika, ki jo za določene jedi preprosto moramo imeti, če želimo poustvariti stare kuharske modrosti. Energija v tem primeru tudi zagotavlja konstantno vzdrževanje temperature, z uravnavanjem energenta imamo tudi dodatne možnosti. Toplota, ki jo ob tem ustvarijo peči na drva ne gre v nič, ampak ogreje prostor ter po potrebi tudi sosednje prostore. V primerjavi s sodobnimi kuhinjami izgleda prava klasika, mnogim tudi pravo uporništvo. Vendar v tem primeru z razlogom. Kdor je kdaj koli poizkušal poustvariti stare kuharske recepte se zaveda, da ni dovolj prepisati recept, zagotoviti enake sestavine. Potrebna je tudi učinkovita energija , ki v tem primeru pomeni ustrezno segrevanje.

To ne pomeni nujno hitro in takoj, ampak postopoma, včasih dlje časa. Spreminjanje sestavin v hrano je postopek, ki zahteva svoj čas in ima svoja pravila. Sodobne alternative, kljub številnim naprednim lastnostim, možnosti praktično nimajo. Ker so preprosto neprimerne. Peči na drva bodo tudi v prihodnosti ogrevali naše prostore in kuhalne površine.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar