torek, 19. november 2019

Celiakija je avtoimunska bolezen


Takšne in drugačne alergije so danes nekaj povsem običajnega, še posebej pa so razširjene alergije na različno vrsto hrane. Kadar je naš organizem preobčutljiv na gluten, takrat govorimo o avtoimunski bolezni, ki ji pravimo celiakija. Bolezen je neozdravljiva, zato se je potrebno upoštevati določene zdravstvena priporočila vse življenje.

Simptomi celiakije so lahko zelo neprijetni

In kaj sploh je gluten? Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v nekaterih žitih, kot so na primer pšenica, ječmen, rž, pira in oves. V primeru preobčutljivosti na gluten, pride najpogosteje do okvare sluznice tankega črevesa, to pa povzroči zmanjšano funkcijo črevesa in različne motnje v absorbciji hrane.

Celiakija se torej kaže v različnih prebavnih motnjah. Običajno najprej opazimo napenjanje, bolečine v trebuhu ali pa imamo drisko. Bolniki imajo lahko tudi občutek utrujenosti, zaprtosti, glavobole in različne bolečine v kosteh in sklepih.

celiakija

Popolno izogibanje glutenu je edina možnost zdravljenja celiakije

Danes ste verjetno že vsi slišali za popularne brezglutenske diete, pri katerih se izogibamo izdelkom v katerih je gluten. Vendar se je potrebno pri tem zavedati, da se mnogi lotevajo tovrstnih diet, ker naj bi se pri tem bolje počutili, ne pa zaradi celiakije. Trenutna je celiakija razširjena v 1-2%, kar pomeni, da je prizadeta vsaka 50 – 100. oseba.

Celiakija se lahko zdravi le na en način, in sicer tako, da se popolnoma izogibamo vsem izdelkom, v katerih je gluten. Popolnoma prepovedani so torej izdelki iz pšenice, rži, ječmena, ovsa in pire, kot tudi vsa živila iz omenjenih izdelkov. posebno previdni moramo biti torej pri nakupu, moke, kruha, keksov, drobtin, zakuh, omak in podobnih jedi.

Kaj lahko uživajo bolniki s celiakijo?

Ko se bolniki začnejo spopadati s celiakijo, se pojavi prvo vprašanje, kaj sploh lahko jedo. Na prvi pogled izgleda tako, kot da jim je ostalo zelo malo živil, ki jih lahko še uživajo, vendar temu to ni tako. Celiakija ni ovira za uživanje koruze, riža, ajde, prosa, krompirja, zelenjave, sadja, mleka, jajc, mesa in rib.

S temi živili se da zagotovo pripraviti dovolj kakovostne in raznolike obroke, danes pa so na voljo že številna nadomestila kot so na primer brezglutenska moka, kruh ali testenine,…

Več o celiakiji, si lahko preberete na povezavi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar