sobota, 10. oktober 2020

Vsestranske zobne luske

Da so zobje pomembni, skrb za njihovo zdravje in higieno pa bi morala biti ena izmed naših prioritet, nas opozarjajo že od malih nog dalje. Začne se z učenjem pravilnega ščetkanja v najmlajših letih, nadaljuje s pregledovanjem in želiranjem v času osnovne šole ter zaključi s kontinuiranim preventivnim obiskovanjem osebnega zobozdravnika. Ustrezna higiena ustne votline pa ni zagotovilo, da bodo naši zobje vedno ostali zdravi, bleščeče beli in nepoškodovani. V primeru morebitnih poškodb, obrab ali celo izpada zob, do česar pogosto pride s staranjem, lahko marsikatero težavo odpravi zobna protetika.

Pojem »zobna protetika« zajema vse storitve, ki jih zobozdravstvo lahko nudi posamezniku, ko se ta sooča s težavami, kot so estetske in funkcionalne poškodbe zob, ki jih osebni zobozdravnik ne more odpraviti brez strokovne pomoči, izpad enega ali več zob ali pa potreba po vsakršni zobni protezi. V poenostavljenem smislu bi lahko rekli, da se zobna protetika ukvarja z umetnimi materiali, iz katerih poskuša kar najučinkoviteje, najnaravneje ter najbolj optimalno ustvariti zobne nadomestke, ki so najboljši približek naravnim zobem ali zgolj njihovim delom, in na ta način posamezniku povrniti zdrav in predvsem lep nasmeh.

zobne luske


K zobni protetiki spada tudi priprava in namestitev tako imenovanih zobnih lusk. Zobne luske so zelo tanka plast porcelana, ki se v primeru obrabljenega, rumeno obarvanega ali poškodovanega zoba pritrdijo oziroma prilepijo nanj in sicer na mesto, ki potrebuje tovrstno korekcijo. Njihova prednost pred zobnimi prevlekami je v minimalnem brušenju preostalega dela zoba, kar pomeni večjo ohranjenost »zdrave« zobovine. Zobne luske lahko predstavljajo rešitev tudi pri blažjih oblikah krivih zob ali razmaka med njimi, kar predstavlja alternativo zobnega aparata. So torej precej vsestranske, njihova namestitev pa ni zahtevna ali boleča, zato ne preseneča, da postajajo vse bolj priljubljene med pacienti. Zaradi vse večje potrebe in posledično povpraševanja po storitvah, ki nudijo najrazličnejše estetske popravke telesa, ima v zadnjem času tudi zobna protetika vse več dela. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar