ponedeljek, 14. marec 2011

Hujšanje z glavo in pametjo – izračunajte si idealno težo

Se tudi vi srečujete s povečano telesno težo? Ali ste preverili kakšna bi bila vaša idealna teža? Ena izmed boljših metod je, da uporabiti formulo za izračunanje idealne telesne teže. Indeks telesne teže je dober primer za take izračune. Število dobimo tako, da telesno težo delimo z telesno višino v metrih na kvadrat (primer izračuna: 70/1,832 = 20,9). Ste vedeli, da je najpomembnejše pri doseganju idealne telesne teže, uživanje velike količine sadja, kadar le imate čas. Če niste povsem prepričani v to, potem si preberite nadaljevanje prispevka, ki se osredotoča na hujšanje z uživanjem sadja.

Indeks_telesne_teze_tabela

Izgubite težo s sadjem

Pred začetkom se osredotočimo na to, da se počutimo dobro. Drugo dobro se moramo počutiti v svojem telesu če želimo, da bo naše telo polno energije in pripravljeno na vsakodnevne izzive, ter bilo sposobno uspešno izgubljati težo. Tako je pozitivna miselna naravnanost ena izmed ključnih komponent, ki jih morate vnesti v vaše življenje, na zaradi hujšanja ampak zaradi splošnega dobrega počutja. Da bodo celica v vašem telesu delovale pravilno morate v telo vnesti pravilne hranilne elemente in se izogniti oziroma odgnati toksine. Da bi dosegli cilje, ki si jih boste postavili, smo priporočila razdelili na pet delov. Pri hujšanju so pomembni elementi:

Hujsanje_2

1.       Uživajte velike količine pravilnih hranil.

2.       Izogibajte se nepravilnih hranilom.

3.       Vadite (telovadite) zmerno.

4.       Bodite zadovoljni z majhnimi spremembami.

5.       Ne naredite si hujšanja zapletenega.

Uživajte velike količine pravilnih hranil

Po mnogih raziskavah in velikih razpravah si je večina znanstvenikov enotna, da je za človeka najboljše surovo sadje in (kuhana) zelenjava. Ti dve skupini prispevata največ pravih hranilnih snovi za človeka. Več kot boste jedli surovega (naravnega) sadja ter zelenjave večji boste imeli apetiti po tovrstni hrani, tako boste vnesli v telo vedno več pravilnih hranilnih snovi. Najboljše bi bilo če bi na dan pojedli pet različnih vrst sadja (surovega ali stisnjenega), tako boste lahko v šestih tednih občutno zmanjšali vašo telesno težo. Če že dolgo časa niste užili toliko sadja in zelenjave na dan potem se vaše telo lahko odzove z detoksifikacijo, kar lahko vodi tudi v bolezen. Če na dan zaužijete pet vrst sadja potem ste na dobri poti, boste hujšali po načrtu. Pravilne hranilne elemente si moramo izpisati oziroma natisniti in jih obesit na steno v kuhinji tako, da bomo ves čas vedeli, kateri so pravilni hranilni elementi, ki nam bodo pomagali pri hujšanju.

Dobre hranilni elementi: sadje, olivno olje, surova zelenjava, kuhana zelenjava, žita, semena, oreščki, nerafiniran sladkor

Hujsanje_1

Izogibajte se nepravilnim hranilnim elementom

Če želite hujšati hitro in učinkovito se morate izogibate nekaterim hranilnim elementom. Tako vam v nadaljevanju predstavljamo hrano, ki se jo je bolje izogniti. To so predvsem hrana živalskega izvora, hrana narejena z bele moke, rafiniran sladkor in različni stimulansi. Stimulansi so kava, alkohol, cigarete, začimbe, dietne tablete in droge.

Stimulansi so kava, alkohol, cigarete, začimbe, dietne tablete in droge.

Vadite zmerno

Nekaj vadbe pa bo. Pomembno je da vadite zmerno in vsakodnevno predvsem če ste v službi, kjer večina časa presedite za računalnikom. Dobro boste telesu naredili že s tem, da boste vsakodnevno naredili pol urni sprehod. Seveda je več vadbe vsekakor boljše, vendar si je v današnjem času težko vzeti veliko časa za vadbo, ker smo vpeti v vsakodnevne naloge in skrbi. Ne pozabite na raztezne vaje, ki bodo naredile vaše telo bolj gibljivo.

Ne zapletajte hujšanja

Peti korak: Sledite korakom in nasvetom, ki smo vam jih podali zgoraj in si ne komplicirajte hujšanja bolj kot je to potrebno. Če boste sledili napotkom boste uspeli doseči cilje, ki si jih boste zastavili. Jejte veliko sadja in pravilnih hranilnih elementov ter poskrbite za vsakodnevno gibanje in rezultat ne bo izostal.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar