ponedeljek, 14. marec 2011

Razumevanje Vitamina D

Vitamin D ima zelo pomembno in ključno vlogo pri vzdrževanju pravilne stopnje mineraliziranosti  in zdravja kosti in skeleta. Sonce in nasploh sončna svetloba  povzročata fotoprodukcijo vitamina D (D3) v koži. Ko je vitamin enkrat ustvarjen, se ta preko metabolizma prenese do jeter in ledvic in predela v 1,25% vitamin D. Glavna naloga, biološka naloga, 1,25 vitamina D je, da ohranja koncentracijo seruma kalcija in fosforja v normalnih razmerjih, kar pomeni, da se s tem ohranja nemotena celična funkcija in tako poteka mineralizacija skeleta in kosti. Velika večina hrane ne vsebuje nič vitamina D. Tudi pri hrani, ki vsebuje nekaj vitamina D, je ta prisoten v majhnih in ne stalnih količinah, tako, da se ne moramo zanašati le na vnos preko hrane, zato se priporoča vnos preko prehranskih dopolnil.

Vitamin D

Vitamin_d

Največ doprinosa vitamina D v telo dobimo preko izpostavljenosti sončni svetlobi in soncu. Staranje, uporaba sončnih krem, sprememba v celicah, kar dramatično vpliva na absorpcijo in proizvodnje vitamina D3, ter tudi zmanjšuje učinkovitost vitamin D, za kar znanstveniki trdijo, da je glavni razlog za večina bolezni povezanih z boleznimi kostnega metabolizma pri starejših. Neučinkovitost vitamina D ne samo, da povzroča osteomalacijo vendar prav tako vpliva na nastanek osteoporoze. Splošno mnenje, ki velja tudi med strokovnjaki,  je, da bomo zagotovili zdrave kosti, če bomo vnesli v telo 1000-1500 mg kalcija na dan in hkrati povečali vnos vitamina D na 400 IU na dan.

Kako deluje vitamin D?

Pomanjkanje sinteze vitamina D je možna razlaga za visoko stopnjo okužbe z virusom influenze pozimi; Vendar pa so poleg vitamina D še drugi predpostavljeni dejavniki, ki vplivajo na okužbo v zimskem času. Drugi vpleteni dejavniki so nizka relativna zračna vlažnost, predvsem zaradi ogrevanja notranjih prostorov in nizke temperature kot ena izmed značilnosti zime, ki podpirajo širjenje virusa gripe. Bodite pozorni, da v telo vnesete zadostno količino vitamina D in se s tem izognete nekaterim oblikam bolezni.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar