torek, 7. februar 2012

Plastične operacije: različne vrste in nameni

Pod termin »plastične operacije« uvrščamo več vrst operacij, ki se nanašajo na preoblikovanje telesa. Te lahko zajamejo estetsko preoblikovanje oblik ali pa funkcionalno preoblikovanje. Čeprav imamo s plastičnimi operacijami največkrat v mislih posege v estetske namene, služi dejansko večji del plastičnih operacij funkcionalnim namenom, ki rekonstruirajo izgubljene ude ali organe po različnih poškodbah.

Mnogi plastične operacije zmotno povezujejo z besedo »plastika«, kot da bi se ta nanašala na material, s katerimi se operacije opravljajo. V resnici pa je tako, da ima beseda plastika tako kot plastične operacije izvor v starogrški besedi, ki se s to besedo nanaša veščino ali umetnost oblikovanja oblik. Gre za pomen, v katerem se tudi v kiparstvu govori o plastiki. Plastične operacije tako niso neposredno povezane s plastiko kot materialom, s katerim naj bi se izvajale. Nasprotno; plastične operacije se v največji meri izvajajo iz naravnih materialov oz. delov telesa (kože, tkiv), ki so odvzeti iz predelov, kjer niso nujno potrebni.

Posebna vrsta plastičnih operacij so estetske plastične operacije, ki so namenjene ponovni vzpostavitvi ali ohranjanju naravnega videza ali pa njegovemu polepšanju z namenom doseganja višjih estetskih idealov. Število estetskih plastičnih operacij je skozi prejšnjo stoletje neprestano naraščalo. V letu 2007 je bilo naprimer samo v Združenih državah Amerike opravljenih skoraj 12 milijonov estetskih operacij. Med najpogostejše tovrstne plastične operacije sodi povečava prsi, liposukcija, operacije nosu, operacije vek in operacije trebuha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar