petek, 17. maj 2013

Šolske torbe z najboljšo ergonomsko zasnovo so prava izbira za zdravje naših otrok


Šolske torbe in nahrbtniki so gotovo najpomembnejši nakup, ko je čas za nove šolske potrebščine. Namenjene so posebej otrokom saj le ti v njih vsak dan hranijo svoje knjige, zvezke in številne druge pripomočke. S tem, ko se je uvedla devetletka so otroci v vstopu v šolo stari šest let, torej kar leto manj kot je bilo to še pred časom. To pa ne pomeni le manj let temveč tudi slabšo fizično razvitost otrok ob vstopu v šolo. Zato mora biti še posebej za njih velik poudarek pri izbiri ustrezne šolske torbe. Ko se odločamo za nakup šolske torbe ali nahrbtnika je prvo pomembno pravilo, da le ta ni pretežka.
Strokovnjaki priporočajo nakup torbe, ki ni težja od enega kilograma saj bi lahko preveliko breme poškodovalo otrokovo hrbtenico. Pri izbiri pa nikakor ni dovolj, da je šolska torba otroku všeč zgolj po videzu. Kakovostne šolske torbe niso ne prevelike in ne premajhne, vsekakor pa je priporočljivo, da so anatomsko oblikovane, s čvrstim hrbtiščem, ki spodbuja naravno držo hrbtenice. Ko ima otrok šolsko torbo na ramenih, mu mora omogočati neovirano gibanje in pravilen položaj hrbtenice. Šolska torba ne sme biti preširoka, prav tako pa ne sme segati prenizko.
 Predvsem v nižjih razredih osnovne šole naj ima šolska torba dve naramnici, ki naj bosta dovolj široki in udobni, da otroka ne tišči in žuli, na ramenih pa naj ne bo torba nameščena previsoko. V nasprotnem primeru se prav rado zgodi, da bi se otrok nagibal naprej kar bi povzročilo nepravilen položaj hrbtenice. Pri izbiri šolske torbe velja posebno pozornost nameniti tudi temu, kako je prostorna in koliko predalov ima, šolske torbe, ki imajo več predalov namreč pomenijo več reda. Kvalitetne šolske torbe so dobra investicija za zdravo prihodnost otroka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar