četrtek, 30. maj 2013

Zakaj se splača skrbeti za prostovoljno zavarovanje


Ena izmed največjih napak, ki jih lahko naredimo, je, da pozabimo na prostovoljno zavarovanje. Zelo pomembno je, da se ne pustimo zmesti besedici prostovoljno. Čeprav kot že ta besedica pove, prostovoljno zavarovanje nikogar ne zavezuje k plačevanju mesečnih premij, pa so posledice, ko oseba prostovoljno zavarovanje odpove, izjemno neugodne. Najprej morate vedeti, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu blagajna polnjena iz dveh virov. Prvi vir je obvezno drugi vir pa prostovoljno zavarovanje. Pri nas torej do popolne zdravstvene oskrbe ni upravičen vsak posameznik, ampak le tisti, ki plačuje prostovoljno zavarovanje. V obveznega so vključeni vsi, v prostovoljnega pa le tisti, ki ga sklenejo na podlagi pogodbe.

Kaj se torej zgodi, če prekinete prostovoljno zavarovanje? V primeru, da se vam ne zgodi nič takšnega, kar bi negativno vplivalo na vaše zdravje, posledic ni. Dejansko ste privarčevali vsoto, ki bi jo plačali za premije. V primeru pa, da potrebujete zdravstveno oskrbo, potem pa morate iz lastnega žepa doplačati polno ceno storitve. Obvezno zavarovanje krije le deleže, ostalo pa pokrije prostovoljno zavarovanje, če to ni sklenjeno, pa dobi račun za doplačilo oseba. Nekatera doplačila so izjemno visoka in dosegajo kar 90 odstotkov celotne cene.

Zato torej tisti, ki bi radi prekinili prostovoljno zavarovanje, z namenom, da bi varčevali, s tem ne naredijo pametne odločitve. Kajti v primeru, da potrebujejo zdravniško pomoč, pa naj gre za osebnega zdravnika, specialista ali zobozdravnika, bodo morali storitev doplačati, kar pa ne bo poceni.

Poleg tega je potrebno poudariti, da veljajo tudi nekateri tako imenovani malusi za vse tiste, ki za daljše obdobje odpovejo prostovoljno zavarovanje. Najprej je tu čakalni rok, to je čas, ko oseba ni zavarovana, vendar mora plačevati premije. Ta rok traja natančno tri mesece. Tisti, ki odpovejo prostovoljno zavarovanje za več kot eno leto, pa se jim takrat, ko ga zopet sklenejo, premija poviša za tri odstotke. Vsako dodatno leto, ko prostovoljno zavarovanje ni sklenjeno, pribije dodatne tri odstotne točke malusa do največ 80 odstotkov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar