ponedeljek, 3. junij 2013

Zakaj je potrebno prostovoljno zavarovanje skleniti čim prej



Prostovoljno zavarovanje imajo vsi mladoletniki in polnoletni dijaki ter študenti do 26. leta starosti urejeno prek enega od staršev, tako da jim a ni potrebno plačevati. Vendar pa v primeru, da tega pogoja ne izpolnjujejo, če želijo imeti ugodnosti, ki jih ponuja prostovoljno zavarovanje, morajo mesečno pričeti plačevati premije. Te brez popusta znašajo nekaj manj kot trideset evrov, prostovoljno zavarovanje pa lahko sklenejo pri eni izmed treh zdravstvenih zavarovalnic v Sloveniji in sicer pri Triglav, Adriatic Slovenica ali pa pri Vzajemni.

Zlasti kočljiva je situacija, ko osebi preteče status študenta ali pa dijaka. Zelo pomembno je, da oseba ne zavlačuje in da čim prej sklene prostovoljno zavarovanje. Da to naredi ima natanko en mesec časa po izgubi statusa. V primeru, da bi oseba ta rok zamudila, potem bodo minili trije meseci od dneva, ko ponovno sklene prostovoljno zavarovanje in do dneva, ko je upravičena do ugodnosti iz tega naslova. Pri tem gre za tako imenovano trimesečno čakalno dobo. V tem času mora oseba redno plačevati mesečne premije za prostovoljno zavarovanje, vendar pa mora doplačati vse zdravstvene storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne pokriva. To trimesečno obdobje je v bistvu kazen, ki služi temu, da zavarovanci ne bi preračunljivo kalkulirali z zavarovanjem in sklenili prostovoljno zavarovanje le takrat, ko bi zboleli ali pa se ponesrečili. K temu bi lahko še dodali kazen, ki doleti osebe, ki prostovoljno zavarovanje niso sklenili že dlje kot eno leto. Takšne osebe so ob naslednji sklenitvi kaznovane s triodstotnim povišanjem mesečne premije. Vsako dodatno leto brez urejenega prostovoljnega zavarovanja prinaša dodatne tri odstotne točke kazni do največ 80 odstotkov.

Vse redno zaposlene osebe imajo prostovoljno zavarovanje urejeno prek delodajalca, tako da jim ni potrebno posebej skrbeti za plačevanje premij. Tisti pa, ki niso v rednem delovnem razmerju, delajo po pogodbi ali kako drugače, pa morajo sami poskrbeti za plačevanje položnic.

Ni komentarjev:

Objavite komentar