torek, 29. oktober 2013

Visok krvni tlak je smrtno nevaren


Krvni tlak, ki je previsok, predstavlja enega izmed glavnih dejavnikov, ki vplivajo na nastanek krvno žilnih bolezni. Gre za eno izmed glavnih oblik obolenj, ki jih poznamo v sodobnih civilizacijah. Razlog, da se pojavi previsok krvni tlak, je torej po eni strani civilizacijski in je zato povezan z življenjskim slogom, ki ga živi večina ljudi danes, po drugi strani pa je povezan tudi z dednimi dejavniki.

Bolezni srca in ožilja so najbolj pogost razlog smrti v sodobnih razvitih državah po vsem svetu. Statistični podatki kažejo, da oseba, ki ima povišan krvni tlak, bo štirikrat bolj pogosto trpela za krvno žilnim obolenjem in do sedemkrat pogosteje za nastankom možganske kapi. Poleg tega pa je visok krvni tlak tudi eden izmed dejavnikov, ki lahko oslabijo delovanje ledvic. V nekaterih primerih pa lahko visok krvni tlak vodi celo v odpoved ledvic. Vse naštete bolezni so smrtno nevarne za človeka in bi že zaradi tega morali vsi tisti, ki imajo povišan krvni tlak nemudoma poskrbeti za to, da ga znižajo. Posamezniki, ki imajo sorodnike z arterijsko hipertenzijo, tj. bolezensko povišanje krvnega tlaka, morajo še toliko bolj pogosteje meriti svoj krvni tlak. Prav tako pa bi morali biti pozorni na krvni tlak tudi vsi ljudje, ki imajo prekomerno telesno teže in tudi tisti, ki se nekakovostno prehranjujejo.

Z nekakovostno hrano je povezan prekomeren vnos soli, ta pa dokazano zvišuje krvni tlak. Visok krvni tlak povzročajo tudi nekatera druga obolenja in celo premajhna telesna aktivnost. Iz vidika meritev poznamo normalen in visok krvni tlak. Normalen je vsak, ki je nižji od 140/90, povišan pa vsak krvni tlak nad to vrednostjo. Vendar pa po eni meritvi še ne moremo delati zaključkov. Krvni tlak je potrebno spremljati daljše obdobje in si skrbno zapisovati dnevne vrednosti. Če v nekaj tednih pogostokrat izmerite visok krvni tlak, potem morate nemudoma do zdravnika.
Vsekakor pa prej preberite še ostale članke iz te kategorije

Ni komentarjev:

Objavite komentar