torek, 5. november 2013

Zavod za zaposlovanje ureja denarno nadomestilo

V primeru, da ste izgubili zaposlitev, potem je pomembno, da se prijavite v evidenco brezposelnih oseb, ki jo ureja zavod za zaposlovanje. To seveda ni obvezno, vendar pa je smiselno, saj vam prijava v evidenco brezposelnih oseb lahko prinese nekatere ugodnosti in pravice. Tako lahko s potrdilom, ki vam ga izda zavod za zaposlovanje, koristite brezplačne članarine v slovenskih knjižnicah, lahko kupujete vstopnice za gledališče, opero in druge kulturne dogodke po znižani ceni in še bi lahko naštevali.
 Med najpomembnejše pravice, ki jih ureja zavod za zaposlovanje, pa spada denarno nadomestilo za brezposelnost. Zelo pomembno pa je, da poznate pravila, ki urejajo to področje. Da vam bo zavod za zaposlovanje odobril vlogo za denarno nadomestilo, je pomembno, da ste bili zavarovani za primer brezposelnost najmanj 9 mesecev v zadnjih dveh letih. To pomeni, da ste upravičeni do nadomestila tudi v primeru, da ste bili zavarovani 4 mesece, nato ste bili pol leta brezposelni, nato pa ste po 5 mesecih zopet izgubili delo. Mladi imajo sicer nekoliko bolj ugodne pogoje, saj jim zavod za zaposlovanje dodeli denarno nadomestilo že v primeru, da so bili v zadnjih dveh letih zavarovani za primer brezposelnosti le 6 mesecev. Za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila je pomembno, da so bili plačani vsi prispevki za primer brezposelnosti.
To je pomembno zlasti za samozaposlene. Tisti, ki so bili zaposleni na podlagi delovnega razmerja, pa so zaščiteni tudi v primeru, da delodajalec ni plačeval prispevkov. Upravičenec do denarnega nadomestila slednjega pridobi, če vloži zahtevek pri zavodu. To lahko naredi osebno ali pa zahtevek izpolni v elektronski obliki. Poleg stanja brezposelnosti vam zavod za zaposlovanje pomaga tudi takrat, ko je za nekoga pomembno tudi iskanje službe. Osnovni namen, ki ga opravlja zavod za zaposlovanje, je povečevanje zaposljivosti državljanov in v ta namen ponuja veliko storitev, ki jih lahko iskalci zaposlitve izkoristijo.
http://www.mojazaposlitev.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar