torek, 25. februar 2014

Osteoporoza – bolezen, ki prizadene skelet


Osteoporoza je obolenje, ki prizadene skelet človeka. V osnovi je povezana s staranjem, saj je prav proces staranja glavni krivec za to, da se gostota kosti manjša. Posledica tega so manj prožne kosti, zaradi česar se poveča možnost zloma. Skelet je dejansko naše ogrodje, ki podpira skeletne mišice in organe. Večji kot je pritisk na ogrodje, ki je postalo krhko, večja je nevarnost, da se na določenem predelu zlomi. Zato je osteoporoza tako nevarna, saj je zaradi nje človek izpostavljen pred tveganjem praktično v vsaki situaciji, kjer je prisotna določena fizična obremenitev. Najbolj pogosti so zlomi koželjnice, vretenc in kolkov.

Predvsem zadnja dva dela človeškega skeleta lahko v primeru poškodb prinašate veliko zdravstveno tveganje. Zlasti pri starejših osebah zlom kolka zahteva kompletno zamenjavo te kosti, zlom vretenc je nevaren zaradi pomena hrbtenice. Poleg vsega tega pa lahko zaradi daljšega ležanja pride tudi do embolij in pljučnic, ki so zelo nevarni za življenje prizadete osebe. Zavedati se je potrebno, da so naše kosti živo tkivo. Čeprav niso oživčene, to še ne pomeni, da so brez življenja. Same kosti nudijo, kot že napisano, oporo skeletnim mišicam, poleg tega pa so tudi pravi rezervoar mineralnih snovi, ki jih telo potrebuje za nemoteno delovanje. Več kot 97 odstotkov vseh zalog kalcija v telesu se nahaja v kosteh. Zato je zelo pomembno, da v telo vnesemo dovolj kalcija, ki gradi kosti in oskrbuje druge organe pri delovanju. Dejavniki tveganja za osteoporozo so različni in razvrščeni v različne skupine.

Najbolj podvržen tej bolezni je ženski spol. Prevladuje pa pri ženskah z belo poltjo. Močan faktor predstavlja dednost in drobna konstitucija telesa. Strokovnjaki so dokazali, da je osteoporoza povezana tudi z zapoznelo pojavitvijo pubertete in zgodnjim prehodom v menopavzo. Tudi bolezni žlez kot so ščitnica, obščitnica, nadledvična žleza itn. lahko predstavljajo riziko za to, da se pri osebi pojavi osteoporoza.
http://fidimed.si/vsi_proizvodi/vitamini/37/menosoy/

Ni komentarjev:

Objavite komentar