sobota, 28. junij 2014

Smučanje starodavna želja po gibanju

Smučanje je starodavna želja po gibanju . Nastala je na območjih, kjer so v zimskih mesecih snežne padavine pokrajino spremenile v neprehodno za običajna prevozna sredstva in načine, uporabne v mesecih brez snežne odeje.
 Ker je smučanje nastalo skladno z človekovo potrebo po gibanju lahko rečemo, da je zelo stara kultura . Smučanje je na ta način staro toliko kot človek in njegova želja po gibanju v zimskih razmerah. Razvoj za smučanje so predstavljale zimske razmere, glede na ledene dobe in druge klimatske spremembe v razvoju današnjega sveta je moč sklepati o njegovi starosti in prisotnosti v človeški družbi. Zagotovo je smučanje zelo stara kultura območji, ki so bogata s snežno odejo.
Do današnjih dni je smučanje zraslo v priljubljen šport, starodavno obliko, ki je bila namenjena gibanju v snegu in snežnih razmerah pa so zamenjala primernejša sredstva. Kljub temu obstajajo društva in podobne skupine ljudi, ki starodavno smučanje ohranjajo v vseh svojih lastnostih in značilnostih. Pomembnost ohranjanja starodavnih tehnik in načinov smučanja je pomembno za ohranjanje kulture in kulturnega izročila. Z njim se Slovenci postavimo ob bok vsem, v svetu sicer bolj znanim deželam. Vsi bi se morali zavedati tega pomembnega kulturnega bogastva, ter prispevati po svojih močeh k ohranjanju za mlajše rodove.

Smučanje nas na ta način povezuje z vsemi narodi s podobno kulturo na predvsem alpskem območju. Slovenci v tem pogledu nismo v ničemer zaostajali z v svetu bolj znanimi smučarskimi narodi. V Sloveniji je snežna odeja od naših davnih prednikov enako kot na drugih alpskih območjih zahtevala iznajdbo dejavnosti, kot je smučanje in vsega kar sodi zraven. Na drugi strani so na območju Slovenije v preteklosti potekali živahni migracijski tokovi in izmenjava vsega iz vsakdanjika, kar pomeni, da smo imeli takrat smučanje , takrat sodobne smučarske prijeme in novosti vedno v koraku z drugimi narodi alpskega območja.
Če tudi vi želite smučati, obiščite tole spletno stran

Ni komentarjev:

Objavite komentar