sreda, 15. april 2015

Varčevanje in ekonomija

Varčevanje omogoča, da je dobra ekonomičnost zagotovljena. Dobra ekonomičnost je pogoj za gospodarno ravnanje posameznika. Večina posameznikov ima določene prihodke in odhodke. Zaželeno je, da so odhodki manjši od prihodkov. Na ta način se lahko oblikuje varčevanje, ki omogoča mnoge prednosti. Zagotavljanje osnovnih življenjskih pogojev prav tako zahteva varčevanje. Posebno izrazito je varčevanje ob višjih ciljih.



Življenjski pogoji so najtežje omogočeni, ko primanjkuje prihodkov oziroma jih je manj kot odhodkov. Varčevanje omogoča pridobitev nekaterih dobrin, ki zagotavljajo manj skrbi v prihodnosti maj skrbi in težav. Z varčevanjem lahko človek oblikuje varnost, ki jo predstavljajo privarčevana sredstva. Privarčevana sredstva so tista sredstva, ki lahko v času, ko odhodki prevladujejo nad prihodki, omogočajo življenjske pogoje. Zelo pomembno je, da varčevanje vključuje tudi vsaj del sredstev za take namene. Danes je ekonomija naravnana tako, da ni težko porabiti, ampak je veliko težje ne porabiti. Varčevanje omogoča tudi mnoge druge osebnostne koristi. V nekaterih primerih varčevanje ni dovolj učinkovito, zato mora varčevalec poseči po zadolževanju. Zadolževanje je nasprotje varčevanju. Zadolževanje je modro, ko gre za dobrine večje vrednosti, katere so potrebne ter prinašajo življenjsko pomembne koristi. Brez njih bi bilo težko živeti in si ustvarjati pogoje za življenje. Pomembna korist je tudi vrednost te dobrine. Ko je ta dobrina enkrat v celoti naša, lahko o njej razmišljamo tudi na mnoge druge načine. Poleg lastninske pravice ter vseh pripadajočih lastnosti, lahko razmišljamo tudi kot o možnosti podpore investicij v prihodnosti.

Investicije namreč lahko zavarujemo prav z imetjem dobrine večje vrednosti. Ekonomija se v mnogih primerih nanaša na takšne aktivnosti. V splošnem pa je znano, da je ekonomija povezana z varčevanjem. Varčevanje je značilnost mnogih nacionalnih ekonomij. Državljani določenih držav so zelo navezani na varčevanje, svoje prihranke imajo naložene v bankah. Varčevanje je lahko značilnost določene države, njenih prebivalcev, posledično ekonomije in nenazadnje ekonomskega odnosa take države do drugih držav.

http://varcevalnica.alta.si/primerjalnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar