petek, 29. maj 2015

Sicilija, mediteranski otok

Sicilija je mediteranski otok . Zaradi lege je Sicilija v mnogih obdobjih zgodovine doživljala spremembe. Danes je Sicilija pojem za mnoge stvari. Otok Sicilija leži sredi Sredozemlja, ter pomeni pomembno postojanko za vse, ki pljujejo med zahodnimi in vzhodnimi deli Mediterana. Zato ne preseneča, da je bila zgodovina na otoku vedno pestra in zanimiva. Sicilija velja tudi za najbolj obljuden otok v Sredozemlju.



Število prebivalcev presega pet milijonov. Površina otoka Sicilija znaša več kot petindvajset tisoč kvadratnih kilometrov. Sicilija se na severu stika z Tirenskim morjem, na vzhodni obali otoka pa leži Jonsko morje. Bližina Apeninskega polotoka je na najkrajši točki vsega tri kilometre. Večja je oddaljenost od Afriške celine. Znaša sto štirideset kilometrov. Območje predstavlja Sicilski preliv. Območje poleg tega zaznamujejo številni otoki. Znamenitost Sicilije je raznolikost. Ognjenik Etna prestavlja z več kot tri tisoč metri nadmorske višine tudi najvišjo točko otoka. Glavno mesto otoka Sicilija je Palermo. Nahaja se na severozahodnem delu otoka. Mesto šteje več milijon prebivalcev. Leži na površini veliki sto šestdeset kvadratnih kilometrov. Mesto so ustanovili Feničani. Ime mesta izvira iz časov Grške prisotnosti na otoku. V kasnejših obdobjih je Sicilija pripadla Rimski republiki, Rimskemu imperiju, dolgo pa je obdobje prisotnosti Bizantinskega cesarstva. Sicilija je zanimiva za turiste iz mnogih razlogov. Geografska lega daje otoku poseben pečat.

Večina ozemlja otoka predstavljajo griči, četrtina je gorovja, obmorske ravnine je nekaj več kot deset procentov ozemlja. Zaradi podnebja se mnogi odločajo za obisk tudi v obdobjih izven sezone. S tem imajo prijetno izkušnjo bivanja. raznolikosti je na vsakem koraku dovolj, zanimiv pa je tudi vsakdanji utrip otoka. Podnebje je tipično sredozemsko. Poletja so topla, zime so mile. Temperature so zelo raznolike med obalo in notranjostjo. Posebno topla je južna obala otoka, kar je posledica afriškega vpliva. Dostop na otok je možen preko ladijskega in letalskega prometa. Sicilija je otok mnogih presenečenj.

http://agencija-oskar.si/sicilija/

Ni komentarjev:

Objavite komentar