nedelja, 10. januar 2016

Kolesarstvo, pridobivanje kondicije

Kolesarstvo zahteva pridobivanje kondicije , če želimo napredek in boljše rezultate. Napredek in boljši rezultati so hkrati najboljša motivacija za kolesarstvo. Gre za podobno motivacijo, kot jo poznamo pri drugih športih. Tudi za kolesarstvo velja, da je napredek nagrada za trdo delo. Brez trdega dela tudi kolesarstvo ne bo prineslo napredka. Razni izgovori in iskanja krajših poti ne bodo prinesli napredka.



 S tem bo lahko kolesarstvo zgolj nazadovalo. Nekateri kolesarstvo jemljejo zelo površno, kar se tudi pozna pri negativnih posledicah. Poškodbe so del posledic, ki so najbolj boleče. Obstajajo pa tudi razne druge napake. Za pridobivanje kondicije je zato potrebno imeti v mislih zgolj trening in napredovanje z večanjem intenzivnosti. V trening je poleg tega potrebno vključiti klance. Načeloma je prav pri klancih največ napak. Ljudje se jim, če je le možno izogibajo. Tako, da si izberejo traso, ki nima klancev. S tem pa si škodijo sami sebi. Klanci so za dobro kolesarsko kondicijo zelo pomembni. Brez klancev ne moremo računati z napredkom kolesarske kondicije. Zato velja nepisano pravilo, da brez ustreznega klanca ni ustrezne kondicije. S tem spoznanjem bomo napredovali hitreje. Pomembno pri ustvarjanju boljše kondicije je tudi zavedanje dehidracije. Dehidracija je pri kolesarstvu del športa, velja pa za eno ključnih poglavji kondicije. Brez nadomeščanja tekočine je vsak napor muka, lahko pa vodi do večjih težav. Poleg tekočine mora kolesar nadomeščati izgubljeno energijo. Najbolje je, da se nauči tekočino in energijo vnašati redno, še bolje pa je skladno z potrebami. Redno vnašanje tekočine in energije je osnovna vrlina.

Pri tem so na voljo številni pripomočki, ki nam omogočajo pravilno vnašanje tekočine in energije. Nekateri so zelo osnovnih in hkrati zelo učinkoviti. Bolj kompleksni pridejo prav predvsem bolj resnim rekreativcem ali športnikom, ki imajo večje zahteve. Kolesarstvo je lep in prijeten šport, če se zavedamo osnovnih zahtev nabiranja in vzdrževanja kondicije.

www.hervis.si/store/Oprema/kolesa/c/2_fahrraeder

Ni komentarjev:

Objavite komentar