ponedeljek, 11. januar 2016

Vitamini, koristne snovi

Vitamini so človeku koristne snovi . Z vitamini človeški organizem zagotavlja učinkovito delovanje številnih procesov. Vsakemu človeku so vitamini znani. Pri splošnem vedenju nekateri vitamini izstopajo. Hkrati pa so mnogim vitamini tudi splošno manj znani. Med vitamini so tudi pomembne razlike. Še bolj pomembno pa je zavedanje, da jih človeško telo večinoma ni sposobno zagotoviti.



Zato jih mora človek zagotavljati s prehrano. Pomanjkanje lahko privede do številnih težav. Ki se lahko pojavijo na različne načine. Posledica pomanjkanja je predvsem nepravilna prehrana, slabe prehranske navade ter slaba informiranost. V današnji informacijski dobi je praktično nerazumljivo, da ljudje nimajo vitaminsko ustrezno prehrano. Informacije o tem so enostavno dostopne. Koristne so tudi pri ugotavljanju nepravilnosti v prehrani in spremembi svojih prehranskih navad. Te lahko koristno spremenimo, s tem pa si spremenimo tudi kakovost življenja. Ker naš organizem s tem bolje deluje, imamo posledično zagotovljeno večjo kakovost njegovih sposobnosti. Organizem je zapleten sistem. Njegovo delovanje na splošno poznamo v manjšem delu. Več ga poznajo predvsem strokovnjaki, katerih poklicno področje je človeški organizem. Na žalost veliko ljudi svoj organizem prepozna preko težav in bolezni. Takrat se hočeš nočeš morajo soočiti s spoznavanjem organizma, saj jim le to omogoča vzpostavitev normalnega stanja ali blaženje raznih negativnih posledic. Veliko bolje je, če organizem spoznamo pred nastalimi težavami. Vitaminska korist nam bo prav tako bolj znana, če se zavemo nekaj osnovnih lastnosti.

V osnovi jih delimo na tiste, ki so topni v maščobah in tiste, kateri so topni v vodi. Vitamin A je primer vitamina, ki je topen v maščobah. Primer vitaminov topnih v vodi pa je vitamin B. Poleg vitamina A se v maščobah topi tudi vitamin D, E in drugi vitamini. Vitamin A je koristen za vid in imunski sistem. Vitamin B koristi delovanju živčnih in mišičnih celic v telesu. Vitamini so nujni za optimalno delovanje človekovega organizma.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/vitamini/vitamini-topni-v-mascobah/

Ni komentarjev:

Objavite komentar