ponedeljek, 6. junij 2016

Korzika, mističen otok

Korzika je gorat otok ter kot tak v nasprotju s predstavami mnogih. Površina otoka Korzika je povečini gorata, takšen tip srečamo na skoraj devetdesetih odstotkih površja. Povprečna nadmorska višina otoka znaša preko pesto metrov, kar je posebnost med sosednjim mediteranskimi otoki. Sicilija ima tako povprečno nadmorsko višino več kot štiristo metrov, sosednja Sardinija pa tristo metrov nad morske višine.



 Ostali del otoka Korzika sestavljajo priobalne ravnice, plaže so povečini skalne, peščene plaže obsegajo tretjino obalnega pasu. Od kopnega je Korzika oddaljena nekaj več kot osemdeset kilometrov, če izberemo za izhodišče italijansko obalo. Bistveno večja je oddaljenost od francoske obale. Potovanje je v tem primeru več kot dvakrat daljše, razdalja znaša preko sto osemdeset kilometrov. Razdalja se zdi na prvi pogled velika, vendar izkušnje kažejo, da je potovanje prijetno, čas potovanja je moč na različne načine prijetno izkoristiti. Korzika ima bogato zgodovino, oblastniki so se na otoku menjavali ter za seboj pustili različne sledi, ki so se v nekaterih primerih ostali do današnjih dni. Obiska vredna naravna znamenitost je narodni park, ki je bogat z redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Za seboj ima že več kot štiri desetletja zgodovine, mnogi obiskovalci so nad prikazanim navdušeni. Sestavlja ga zaliv porto, naravni rezervat Scandola ter otoško visokogorje. Naravni rezervat je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Korzika je cilj turistov z različnimi željami : nekateri ga izberejo za zanimive družinske počitnice, drugi imajo radi gorniške in alpinistične izkušnje, tretji željo izkusiti sredozemski vsakdanjik, obstaja pa še veliko drugih razlogov za obisk. Kot vsak otok je zanimiva zaradi oddaljenosti ter oblikovanja kulture po svoje, predvsem pa različno kot celina.

 Kot na drugih otokih bomo tudi tu lahko izkusili številne razlike. Prav zaradi njihovega izobilja mnogi obisk ponavljajo iz sezone v sezone, vsakič znova pa jim Korzika prihrani še marsikaj neodkritega oziroma takega, kar bi radi doživeli.

https://www.agencija-oskar.si/korzika/o-dezeli/

Ni komentarjev:

Objavite komentar