ponedeljek, 6. junij 2016

Prehlad vzemimo resno

Prehlad je zdravstvena težava , ki jo velja jemati skrajno resno. Velikokrat obratno prehlad jemljemo površno. Mislimo, da bodo težave same od sebe minile. Posledice takšnega razmišljanja in ravnanja se velikokrat pokažejo kasneje, kot povečano občutljivost na vremenske in druge spremembe.



Poznamo izraz, da se nam prehlad ponavlja, največkrat se začne z raznimi spremembami, ki so posledica nizkih temperatur ali kakšnih podobnih vplivov. Težava, ki jo pri tem ne vidimo je v poslabšanem delovanju celotnega organizma ter posledično manjšo sposobnost. Veliko bolje bi bilo, če bi prehlad jemali resno ter takoj aktivno ukrepali. To pomeni bodisi učinkovito samozdravljenje ali obisk zdravnika. Učinkovito samozdravljenje je velikokrat alternativa obiska zdravnika, slednjega pa odlašamo, ker se nam zdi nesmiselno obremenjevati zdravnika zaradi malenkosti kot je prehlad v začetni stopnji, nevarnosti okužbe v čakalnici, stiku drugih ljudi posebno v času prehladov in zaradi drugih podobnih vzrokov. Včasih se takšen pristop izkaže za učinkovitega, težave minejo kmalu, počutimo se ponovno dobro. Vendar bi veljalo včasih prakso zamenjati ter opraviti vsaj preventivni strokovni pregled ali opraviti celoten postopek zdravljenja pod strokovnim nadzorom. Ko se zdravimo sami imamo utečen postopek zdravljenja, ki se nam zdi pravilen in učinkovit. Kako je pravilen in učinkovit pa bomo lahko ugotovili zgolj z primerjavo strokovne različice pristopa. Kot rezultat se nam bo lahko potrdilo prepričanje, da znamo prehlad sami učinkovito odpraviti, možno pa je tudi nasprotno spoznanje. Ugotovili bomo, da počnemo napake, posebno moramo biti pozorni na morebitne stranske učinke ter pravilno diagnozo.

Pravilna diagnoza je osnova, ki pomeni veliko možnost pravilnega ukrepanja, napačna pa lahko začetek težav. Pri jemanju zdravil moramo biti pozorni na stranske učinke, tudi če je diagnoza pravilna in so zdravila primerna. Organizem lahko zazna zdravilo kot tujek, zato tudi temu primerno ukrepa, vsekakor pa velikokrat obremeni njegove funkcije. Prehlad ne gre jemati zlahka oziroma površno, saj je lahko začetek resnih težav.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar