sobota, 28. oktober 2017

Pohorsko vreme je mešanica vplivov Alp in Panonskega sveta

Pohorsko vreme je značilnost območja, ki se ga na eni strani dotika Alpski svet, na drugi pa Panonska nižina. Pohorje je predalpsko hribovje, ki ima tipično vreme.

Na celotnem območju hribovja se vremenske razmere spreminjajo z nadmorsko višino, glede na lokacijo ter na podlagi drugih dejavnikov. Temu primerno drugačno vreme ima Pohorje na območju štajerske prestolnice, na območju Slovenj Gradca ali Slovenskih Konjic. Nadmorska višina na območju sega od štiristo do tisoč petsto triinštirideset metrov. Največji del ozemlja se nahaja na nadmorski višini od štiristo do devetsto metrov, najmanjše pa je območje z nadmorsko višino na tisoč tristo metrov.

Na nadmorski višini med štiristo in devetsto metrov se nahaja sedeminpetdeset odstotkov ozemlja, osemindvajset odstotkov površine leži na nadmorski višini od devetsto do tisoč tristo, sedem odstotkov ozemlja pa leži na nadmorski višini nad tisoč tristo metrov. Vreme zelo zanima vse, ki izberejo Pohorje za smučarske aktivnosti, kolesarjenje, pohodništvo in razne druge aktivnosti na prostem. Smučarske danosti so na tem območju odlične, zato je dobro razvit zimski turizem. Kope, Ribniško Pohorje, Rogla, Trije kralji, Mariborsko Pohorje so obiskana smučarska središča, ko vreme omogoča smuko.

Posebnost reliefa omogočajo smuko tudi pri tanjši snežni odeji, za primer slabih pošiljk snega obstajajo snežni topovi in druga umetna pomoč snežnim padavinam. Kakšno bo vreme lahko smučarji in drugi obiskovalci, ki nameravajo obiskati Pohorje, izvejo preko raznih virov informacij. Poleg vremenskih napovedi preko klasičnih ali spletnih medijev, so dobrodošla pomoč kamere. Te so nameščene na skrbno izbranih mestih, ki lahko zgolj s sliko dajejo obiskovalcem spletne strani številne koristne informacije. Slika s smučišča nam kaže vremenske razmere, videti je mogoče obratujoče naprave, urejenost prog ter pridobiti številne koristne informacije. Enako koristne so kamere v drugih letnih časih ter na drugih lokacijah.

Najbolj za vse, ki živijo v bližini Pohorja ter tudi za bolj oddaljene obiskovalce. Pohorsko vreme daje odlične možnosti za številne aktivnosti na prostem.

Vir: https://www.rogla.eu/si/aktivnosti/pozimi/smucanje-in-deskanje

Ni komentarjev:

Objavite komentar