petek, 10. november 2017

Zanzibar, otočje na vzhodu Afrike

Zanzibar je otočje, dolga leta je bilo neodvisna država, pred več kot pol stoletja je postalo del Tanzanije.
Otočje Zanzibar se nahaja ob vzhodni afriški obali, od afriške celine je oddaljeno do petindvajset do petdeset kilometrov. Otočje sestavljata največji otok Unguja, nekoliko manjši Pemba ter večje število manjših otokov. Otok Unguja se zaradi velikosti pogosto imenuje Zanzibar.


Unguja - največji otok Zanzibarja


Hkrati je Zanzibar ime za glavno mesto na zahodni strani otoka Unguja. Nastanek mesta ni naključje, ampak je zelo modra izbira davnih prebivalcev. Območje glavnega mesta je naravno pristanišče, ki omogoča enostaven dostop na morje ali na kopno tudi v slabih vremenskih razmerah.

Mesto Zanzibar šteje preko dvesto tisoč prebivalcev, na širšem območju pa živi okrog sedemsto tisoč Zanzibar je daleč največje in najpomembnejše mesto istoimenskega otočja ob vzhodni afriški obali.

Klasična in mondena prestolnica otoka


Razdeljeno je na dva dela, nekdaj je razdelitev omogočal polotok, danes pa velika ulica Creek Road. Stari del mesta je zgodovinsko središče mesta, v svahiliju ga imenujejo Mji Mkongwe. Zaradi edinstvene zgodovinske arhitekture in edinstvene kulture je bil stari del prestolnice otočja Zanzibar uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.
Novejši del mesta domačini imenujejo Ng'ambo, kar pomeni druga stran. Nastal je po revoluciji leta tisoč devetsto štiriinšestdeset, sestavljen je iz množice poslovnih in stanovanjskih zgradb.

Otok Pemba se nahaja severovzhodno od otoka Unguja, na njem živi manj kot po milijona prebivalcev. Od afriške celine je otok Unguja oddaljen petdeset kilometrov, med otokom in celino se nahaja ribičem dobro znan Ungujski kanal. Otok Pemba ima površino devetsto osemdeset kvadratnih kilometrov, glavno mesto je Chake-Chake, največje mesto pa Wete. Chake-Chake se nahaja sredi otoka ter šteje dvajset tisoč prebivalcev. Mesto Wete se nahaja na severozahodu otoka, šteje petindvajset tisoč prebivalcev.
Zanzibar je afriško otočje z bogato zgodovino, številnimi naravnimi in kulturnimi spomeniki ter mnogimi pred masovnim turizmom skritimi predeli. Dostopen je iz bližnjih letališč in tudi ljubljanskega. Preverite odhode na Zanzibar.


Ni komentarjev:

Objavite komentar