sreda, 30. september 2020

Enostavno zdravljenje bolezni zob in obzobnih tkiv

Pri skrbi za zobovje smo zelo pozorni predvsem na morebitne težave, ki nakazujejo razvoj bolezni zob in obzobnih tkiv. Če zobe redno čistimo in zanje tudi dobro skrbimo, lahko uspešno zmanjšamo tveganje za nastanek takšnih težav. Tveganja sicer ne moremo nikoli povsem izničiti, še vedno se lahko pojavijo težave, ki izvirajo iz drugih bolezni, morda pa gre za genetsko pogojene učinke. Gotovo pa je tveganje veliko večje, če ustno higieno zanemarjamo – takrat pride pogosto najprej do vnetja obzobnih tkiv, ki je že samo po sebi nadležna težava, opozarja pa tudi na hujše bolezni.

paradontoza


Bolezen obzobnih tkiv oziroma paradontoza je razmeroma pogosta težava, ki večinoma izhaja prav iz nezadostne ali neprimerne ustne higiene. Nakazuje na možnost nastanka hujših težav, zato je vedno treba ukrepati hitro in primerno. Za zdravljenje imamo na voljo nekaj možnosti, tudi nekatere zelo enostavne in učinkovite rešitve. Seveda se paradontoza najbolj uspešno prepreči s preventivo, ki pa ne pride več v poštev, če že opazimo razvoj bolezni na dlesnih. Takrat lahko uspešno postopamo z nekaterimi drugimi elegantnimi rešitvami. To je predvsem lasersko zdravljenje paradontoze, ki je izjemno učinkovito in zelo enostavno. Ni pa brez pomanjkljivosti – lasersko zdravljenje paradontoze pride v poštev le v tistih primerih, ko bolezen pravočasno odkrijemo in naslovimo. To pomeni, da moramo ukrepati hitro, dokler je ta opcija še na voljo. Tako lahko lasersko zdravljenje paradontoze hitro reši težavo in odpravi potrebo po drugih posegih – če paradontoza napreduje, je običajno potrebna operacija, ki je bistveno zahtevnejša od laserskega posega.

Za nekatere bolezni in težave imamo torej na voljo zelo elegantne rešitve. Vedno pa je smiselno dovolj pozornosti nameniti preventivi, v primeru znakov težav pa moramo hitro obiskati zobozdravnika. Le tako lahko pričakujemo, da bodo možne enostavne in učinkovite rešitve, v nasprotnem primeru pa nas morda čakajo tudi zelo zahtevni posegi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar