torek, 4. junij 2013

Edine originalne Converse All star



Converse All star so še vedno eno najpopularnejših obuval za prosti čas. Čeprav obstajajo številna obuvala, ki imitirajo dizajn znamenitih čevljev, so originalne Converse All star le ene. Converse All star so svojo popularnost širile skozi celotno 20 stoletje in dosegle ogromno priljubljenost tako med profesionalnimi športniki kot tudi med pripadniki različnih subkultur, kot je bil pank v 70. letih ali »grunge« v 90. letih, po tem ko je originalne Converse Allstar nosil znameniti pevec skupine Nirvana, Kurt Cobain.

Zgodovina znamenitih čevljev, ki so obkrožili svet, pa je mnogo daljša. Prve Converse All star so bile oblikovane daljnega leta 1917, ko je Converse Rubber Shoe Company iz Massachusettsa oblikovala navidez preprosto platneno obuvalo z gumijastim podplatom in mu dala ime All star. Obuvalo je bilo namenjeno elitnim košarkarskim klubom, od koder tudi izhaja višina originalnega obuvala Converse Allstar, ki je namenjena ščitenju gležnjev košarkarjih igralcev. Leta 1921 je podjetje podprlo košarkarja Charlesa oz. »Chuck« Taylorja, po katerem so Converse All star z visokimi gležnji dobile tudi nadimek Chuck Taylor All star, ki je tudi všit na gležnju originalnih visokih Converse All star. Taylor je nekoliko preoblikoval dizajn znamenitega obuvala tako, da je njegovo uporabnost prilagodil potrebam košarkaških igralcev. Kmalu so številni profesionalni košarkarji nosili originalne Converse Allstar. Iz košarkaških igrišč se je raba Converse All star obuval prenesla tudi v druge športne panoge, v sredini stoletja so jih na Olimpijskih igrah nosili predvsem atleti. Ameriška vojska je obliko čevlja videla kot primerno za vežbanje vojakov med 2 svetovno vojno.      

Pravi vzpon v popularnosti so Converse Allstar doživele v 60. letih, ki je podjetje šlo v večjo širitev njegovih proizvodnih zmogljivosti. V svetu profesionalne košarke so postale skoraj edino primerno obuvalo, v najrazličnejših barvah pa so bile ponujene tudi kot primerno obuvalo za prosti čas. Popularnost originalnih Converse All star od takrat ni več usahnila, saj so še danes eden najbolj priljubljenih obuval za šport in posti čas.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar