sreda, 11. september 2013

Doživite pravo popotniško avanturo in se odpravite na Tibet


Tibet je zelo dolgo čuval vse svoje čare in skrivnosti pred zunanjim svetom, zato se nam še danes zdi dostop na streho sveta, kot, da bi stopali v nek popolnoma drug svet. Gola pokrajina, ki prevzame s svojo praznino, najvišje gore na obzorju, tradicionalno skromna bivališča Tibetancev na eni ter obsežni samostanski kompleksi na drugi strani, nikogar ne puste ravnodušnega. Tibet je visoka in suha planota, a zanimivo, saj od nje izvirajo veletoki, ki napajajo večji del Azije in je obdana s mogočnimi gorskimi verigami. Himalaja, gorovje, ki ga omejuje na jugu, ima kar štiri od desetih najvišjih vrhov sveta. Tibet je danes pokrajina, s površino 2,5 milijona km2, kar je primerljivo z Zahodno Evropo in je eno izmed najmanj raziskanih področij na področju Zemlje.

Ker je Tibet na 3.600 m nadmorske višine, je še kako pomembno, da se pred samim potovanjem v Tibet posvetujete s osebnim zdravnikom. Tibet lahko mirno razdelimo na dva svetova: na tistega, ki je lažje dostopen in na tistega skrivnostnega, še ne popolnoma raziskanega. Večina cest ni asfaltiranih, pogosto so slabo vidne in vodijo preko prelazov, ki ležijo na višinah od 4850 m do 5050 m. Pot pa je več kot zanimiva, saj so prav ti predeli izjemno slikoviti, skoraj pravljični. Največji čar potovanja po Tibetu je v nepredvidljivosti, saj se velikokrat izjalovi še tako skrbno načrtovan načrt potovanja po tej skrivnostni deželi.

Tibetanci so mirni in zelo odprti ljudje, ki živijo polno duhovno življenje, v popolnem sozvočju z naravo, kar je zanje enako vsakdanje kot dihati njihov redek zrak. Budov nauk živijo tudi v praksi, kar pomeni, da se zaveda povezanosti in soodvisnosti vseh bitij, ki živijo na našem planetu. Tibetanci so narod, ki spoštuje vsako obliko življenja. Tibet je dežela, kjer je vsak dan posvečen spoznavanju uma.

Tja vas odpelje tudi Agencija Oskar

Ni komentarjev:

Objavite komentar