nedelja, 22. junij 2014

Kampiranje, aktivnost bivanja na prostem

Kampiranje je aktivnost bivanja na prostem . Znana je že iz najstarejših casov, ko je clovek najveckrat z namenom preživetja oziroma, ker drugje ni imel strehe nad glavo bival na prostem. Poleg tega, da ni imel druge strehe nad glavo je clovek v najstarejših obdobjih kampiranje vzel za svoj nacin bivanja iz ekonomskih razlogov.

Ekonomska dejavnost, ki jo je opravljal je bila mogoca zgolj na oddaljenem kraju od doma, tako si je moral zagotoviti osnovne pogoje za življenje, da je aktivnost lahko opravljal. V današnjih casih kampiranje najveckrat sodi v preživljanje prostega casa. Seveda se najdejo redke izjeme, ki kampiranje vzamejo za svoj nacin življenja, s tem, da sledijo nekim svojim ciljem, kateri se razlikujejo ustaljenih življenjskih navad množice. Podobno tudi samo kampiranje pozna zelo razlicne oblike aktivnosti.
Na eni strani so posamezniki, ki za svoje kampiranje izberejo najnujnejše, to je streha nad glavo in nekaj osnovnih življenjskih potrebšcin. Želijo pristen stik z naravo , z minimalno prisotnostjo bivalnih razmer urbanega sveta. Poistovetiti se želijo z naravo, standarde bivanja znižati na osnovne vrednosti in v tem uživati. Njihovo nasprotje so ljudje, ki kampiranje razumejo kot bivalne razmere urbanega sveta na prostem. Tako imamo razne bivalnike, ki kampiranje postavljajo na nivo udobja urbanega sveta. Posebno dragi bivalniki so opremljeni z cisto vsem, kar ima clovek v urbanih naseljih, pa naj si gre za vodo, elektriko, tuš, WC, TV in vse druge pritikline sodobnega urbanega življenja.

Kampiranje razumejo predvsem pobeg v naravo, se pa kljub temu nocejo odreci obcutku varnega doma. Mnogi enako razumejo in upravicujejo vleko pocitniške prikolice v vec kot tisoc kilometrov oddaljene kraje letovanja. Pocitniška prikolica jim, kljub preprostosti v primerjavi s pravim domom, pricara obcutek domacnosti. Pocutijo se na kratko, kot doma. Poleg samega obcutka domacnosti jim seveda ne manjkajo pritikline sodobnega doma. Seveda je to še vedno kampiranje .

http://www.campingrovinjvrsar.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar