četrtek, 17. marec 2016

Lymska borelioza, uspešno okrevanje

Lymska borelioza je bolezen, po kateri je mogoče uspešno okrevanje v večini primerov . Pri manjšem številu bolnikov, pa je lymska borelioza dolgotrajnejša in veliko bolj neprijetna. Klop, ki je preko vboda povzročitelj, je v Sloveniji pogosta nadloga. Največ vbodov klopa je po statistiki na območju Škofije Loke, Mozirja, Cerknice in Ribnice. Najboljši življenjski prostor klopa so vlažna področja z podrastjem.



Vlaga mu omogoča življenjske pogoje, ob neustrezni vlagi pogine. Podrastje mu omogoča dobro zavetje ter možnost, da najde gostitelja tako, da pade nanj ali pa da ga gostitelj pri gibanju ne vedoč prenese na površino telesa ali oblačilo. Klop nato išče primerno mesto vboda. Lymska borelioza na njegovem mestu v prvi fazi povzroči spremembo kože v značilni obliki rdečega kolobarja, ki se širi navzven, pri tem pa v sredini postaja vedno bolj svetel. Kolobar se začne razvijati razmeroma hitro, to je čez dva dni ali v kasnejšem obdobju do mesec dni kasneje. Znaki in simptomi, po katerih se prepozna lymska borelioza so vročina, glavobol, bruhanje, bolečine v prsnem košu, kosteh in mišicah, nereden srčni utrip, utrujenost ter drugi znaki in simptomi. V drugi fazi, ki nastopi od nekaj mesecev do nekaj let po okužbi, nastanejotežke posledice , katere se demonstrirajo v prizadetosti telesni organov in organskih sistemov. Lymska borelioza v Sloveniji prizadene več kot dva tisoč oseb letno, sezonah, ki nudijo klopu boljše življenjske pogoje pa tudi dvakrat toliko, število obolelih znaša več kot dvesto oseb na sto tisoč prebivalcev.

Bolezen prenaša klop, ki je razširjen v Evropi, Severni Ameriki in Aziji. Lymska borelioza je v Sloveniji uspešno zdravljenja zaradi dolgoletnih izkušenj in pravilnega pristopa, ki je že pred četrt stoletja zahteval obvezno prijavo okužbe. Možnosti za izboljšave so predvsem v večjem ozaveščanju oseb, ki živijo ali se gibljejo na območjih z največ okužbami. Lymska borelioza je nevarna okužba, ki se pogosto zgodi pri rekreaciji v naravi.

http://www.sos-klop.si/druge_bolezni/lymska_borelioza

Ni komentarjev:

Objavite komentar