sreda, 15. junij 2016

Borza, nakup in prodaja

Borza omogoča kakovostno dnevno trgovanje z vrednostnimi papirji. Trgovanje je najbolj obsežno z največjimi družbami. V Sloveniji so to delnice največjih slovenskih delniških družb, Ljubljanska borza jih uvršča v svojo prvo kotacijo. Prva kotacija pomeni tudi strožja pravila trgovanja oziroma udeležbe na borzi. Tako morajo izdajatelji delnic največjih družb upoštevati strožja pravila obveščanja delničarjev.



 Z prvo kotacijo Ljubljanska borza dosega največji delež tržne kapitalizacije. V prvo kotacijo so uvrščene delnice Zavarovalnice Triglav, Telekoma Slovenije, Save Re, Petrola, Mercatorja, Luke Koper, Krke, Intereurope in Gorenja. Ljubljanska borza poleg tega omogoča trgovanje z drugimi vrednostnimi papirji. Večji učinkovitosti in kakovosti trgovanja je trgovanje na njej razdeljeno na tri različne trge. Imamo trg delnic, trg obveznic in trg strukturiranih produktov. Trg delnic je nadalje razdeljen na prvo, standardno in vstopno kotacijo. Ljubljanska borza trg obveznic deli na obveznice in zakladne menice. Trg strukturiranih produktov predstavljajo delnice investicijskih družb, investicijski kuponi, certifikati, nakupni boni in pravice. Spremljanje tečajnice je zelo pomembno za vse, ki željo imeti od trgovanja določene koristi. Te so od primera do primera zelo različne. Načeloma so med najbolj zainteresiranimi kupci in prodajalci vrednostnih papirjev, obstajajo pa tudi druge zainteresirane osebe. Spremljanje tečajnice, ki jo objavlja borza je možno na različne načine. tečajnico lahko spremljamo na klasičen ali sodoben način. Klasičen način je mogoč preko nekaterih medijev, sodoben pa temelji na spletni povezavi preko raznih spletnih strani. Te omogočajo neposredno spremljanje na različne načine.

 Med seboj se razlikujejo predvsem po dostopu, ki je lahko na različne načine omejen. Spremljanje je lahko opremljeno z raznimi dodatnimi možnostmi, ki jih sodobna tehnika omogoča. Podatek o določeni vrednost, prometu in spremembi se lahko na različne načine procesira in obdela po točno določenih načelih in postopkih. Pridobljen rezultat je nato osnova za nadaljnje aktivnosti investitorja. Borza nudi v času trgovanja številne zanimive in koristne informacije.

http://www.alta.si/Izobrazevalne_vsebine/Borza

Ni komentarjev:

Objavite komentar