sobota, 11. junij 2016

Klopni meningitis simptomi, vročina, glavobol, bruhanje

Klopni meningitis simptomi so povišana temperatura telesa , močan glavobol, slabo počutje, slabost ali bruhanje. Pogosto klopni meningitis simptomi spremlja tudi otrdelost vratu , nekatere bolnike pa poleg tega moti svetloba. Klop je zelo resna težava, ki preko pridobljenih izkušenj, k sreči predstavlja grožnjo zdravju. Težav v celoti najverjetneje ne bomo nikoli rešili, vzpodbudno pa je zmanjšanje število obolelih.



Statistika za minulo leto na področju Slovenije kaže, da je za klopni meningitis simptomi zaznan upad obolelih glede na desetletje pred tem. Klop je zelo potrpežljiva in prilagodljiva žival. Potrpežljiva je s čakanjem na gostitelja, prilagodljiva pa z izbiro življenjskega prostora, sposobnostjo preživetja ter nekaterih drugih znakov. V odraslega klopa se razvije iz jajčec, ki jih izleže samica klopa. Iz jajčec se izležejo larve, ki so s prostim očesom komaj vidne. Hranjenje traja dva do tri dni. Po hranjenju odpadejo v varno zavetje podrasti, kjer dozorijo v naslednjo razvojno stopnjo to je nimfa. Hranjenje je v tem primeru daljše kot pri prvi razvojni fazi. Po tej razvojni fazi nastane odrasel klop. Za klopni meningitis simptomi so nevarni okuženi klopi. Dobra novica je, da majhen odstotek ubodov okuženih klopov napreduje v bolezen. Preventiva je daleč najboljša rešitev, zavedati se je treba predvsem sposobnosti klopov. Ker je za hranjenje gostitelj edina možnost, nanj prežijo na najboljših možnih mestih. Višina, kjer se nahajajo je odvisna od razvojne faze. Znaša pa od pol metra do metra in pol.

Okužen klop, ki povzroča klopni meningitis simptomi se na gostitelja bodisi spusti ali kako drugače preide. V nekaterih primerih ga gostitelj sam pobere, ne da bi se ga sploh zavedal. S tem klopni meningitis simptomi še ni nevarnost, nastane pa z vbodom. Tega lahko prepreči z primerno obleko in obutvijo ter zaščitnimi kemijskih sredstvi. Doma sledi obvezen pregled, s tem klopni meningitis simptomi lahko pred nastankom preprečimo.

http://www.sos-klop.si/klopni_meningoencefalitis/povzrocitelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar